Pod takim hasłem dnia 22.11.2023r. realizowaliśmy w przedszkolu kolejne zadanie z ogólnopolskiego projektu „ Witaminki”. Oczywiście bohaterem dnia była dynia.
To warzywo w polskiej kuchni niedoceniane, więc tym bardziej zasługuje na większą uwagę i popularyzację, szczególnie wśród najmłodszych. Dzieci odpowiednio przygotowały się do tego wydarzenia :bluzeczki miały kolor pomarańczowy, a głowę ozdabiały dyniowe opaski. Imprezę rozpoczęto od wysłuchania piosenki „ Witaminki” i pogadanki o wartościach odżywczych warzywa. Następnie każdy przedszkolak mógł dotknąć dynię, określając jej wielkość, kształt, twardość i kolor, a po przecięciu zobaczyć co kryje się w środku. Potem przyszedł czas na degustację potraw z dodatkiem dyni. Pani Agnieszka – nasza kucharka, przygotowała dla dzieci : zupę dyniową, deserek dyniowy, muffinki dyniowe , a pani Asia dżemik dyniowo- jabłkowy. Największym uznaniem najmłodszych cieszyły się muffinki i dżemik. Bardzo dużo wychowanków zdobyło się na odwagę próbując zupkę . Przedszkolaki zapewniały, iż poproszą rodziców o przygotowanie dań dyniowych w domu. Powodzenia.